Hoofdpijn en migraine

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, vaak van korte duur en onschuldig van aard. De hoofdpijn gaat dan vanzelf over. Maar hoofdpijn kan het leven van alledag soms behoorlijk moeilijk maken. We onderscheiden een aantal soorten hoofdpijn, waarvan spanningshoofdpijn en migraine het meest voorkomen.

Spanningshoofdpijn voelt meestal aan als een strakke band of een doffe druk op de schedel, de slapen of het achterhoofd. Vaak is er sprake van te strakke spieren in de nek, schouder of kaken. Deze hoofdpijn kan uitgelokt worden door stress, spanning, overbelasting en een slechte lichaamshouding. Ook kinderen en pubers met vermoeide ogen en een slechte houding bij het studeren kunnen nogal eens last hebben van deze spanningshoofdpijn.

Migraine komt bij ongeveer tien procent van alle mensen voor als een onbalans tussen het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten in het hoofd. Stress, emoties, ongesteldheid (hormonale onbalans), licht en alcohol kunnen een aanval uitlokken, maar ook voedingsmiddelen zoals noten, rode wijn, chocolade of kaas. De aanvallen kunnen in duur variëren van een paar uur tot een dag of drie en treden veelal periodiek op. Migraine is meestal kloppend of bonzend van aard, komt vaak aan één kant van het hoofd voor en gaat vaak samen met misselijkheid, overgeven en een gevoeligheid voor licht en geluid. Soms zijn er verschijnselen vooraf, zoals lichtflitsen, slechter zien, slapte of gevoelloosheid in een arm.

Wat kan een homeopathische behandeling voor deze klachten betekenen? 

Homeopathie en hoofdpijn/ migraine

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, vaak van korte duur en onschuldig van aard. De hoofdpijn gaat dan vanzelf over. Maar hoofdpijn kan het leven van alledag soms behoorlijk moeilijk maken. We onderscheiden een aantal soorten hoofdpijn, waarvan spanningshoofdpijn en migraine het meest voorkomen.

Spanningshoofdpijn voelt meestal aan als een strakke band of een doffe druk op de schedel, de slapen of het achterhoofd. Vaak is er sprake van te strakke spieren in de nek, schouder of kaken. Deze hoofdpijn kan uitgelokt worden door stress, spanning, overbelasting en een slechte lichaamshouding. Ook kinderen en pubers met vermoeide ogen en een slechte houding bij het studeren kunnen nogal eens last hebben van deze spanningshoofdpijn.

Migraine komt bij ongeveer tien procent van alle mensen voor als een onbalans tussen het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten in het hoofd. Stress, emoties, ongesteldheid (hormonale onbalans), licht en alcohol kunnen een aanval uitlokken, maar ook voedingsmiddelen zoals noten, rode wijn, chocolade of kaas. De aanvallen kunnen in duur variëren van een paar uur tot een dag of drie en treden veelal periodiek op. Migraine is meestal kloppend of bonzend van aard, komt vaak aan één kant van het hoofd voor en gaat vaak samen met misselijkheid, overgeven en een gevoeligheid voor licht en geluid. Soms zijn er verschijnselen vooraf, zoals lichtflitsen, slechter zien, slapte of gevoelloosheid in een arm.

Wat kan een homeopathische behandeling voor deze klachten betekenen?

Hoofdpijn is goed homeopathisch te behandelen. Ziektesymptomen zoals hoofdpijn worden in de homeopathie gezien als een reactie op een verstoring in het energieveld van de mens. Een homeopathisch geneesmiddel is erop gericht deze verstoring op te heffen door de eigen herstelkracht zodanig te versterken dat de hoofdpijn uiteindelijk verdwijnt. In de homeopathie wordt naar het geneesmiddel gezocht dat het beste bij je past. Tijdens het homeopathisch consult is het belangrijk dat je een zo uitgebreid mogelijke beschrijving geeft van de aard, plaats en beleving van de hoofdpijn en andere bijkomende klachten. In het consult vraag ik o.a. naar de omstandigheden die de hoofdpijn doen uitlokken, verbeteren of verslechteren en naar een mogelijke oorzaak van de klachten. Ook worden algemene lichaamsfuncties besproken zoals slaap, zweten, temperatuurgevoel, eetgewoonten en menstruatie. Het vinden van een passend homeopathisch geneesmiddel bij iemand met hoofdpijn of migraine is een complexe bezigheid en kan daarom het beste worden gedaan door een deskundig en erkend homeopaat. Als klassiek homeopaat ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging voor klassiek homeopaten, de NVKH.

Kijk voor meer informatie over mijn praktijk op www.alyprins.nl. Neem gerust vrijblijvend contact op voor informatie over de mogelijkheden van een homeopathische behandeling voor hoofdpijn/ migraine of voor andere klachten.

 

Reacties zijn gesloten.