Coronavirus en consulten

Homeopathische consulten kunnen weer in mijn praktijk worden gehouden, daarbij wordt de 1,5 m afstand regel en de nodige hygiëne maatregelen in acht genomen. Ook mag er geen sprake zijn van klachten die kunnen duiden op het corona virus. Komen ouders met hun kind(eren) in de praktijk dan is het raadzaam om wat eigen speelgoed/ boekjes mee te nemen, het spelmateriaal in mijn praktijk wordt op dit moment nog niet gebruikt. Consulten kunnen ook via de telefoon of Skype plaatsvinden als dat nodig/wenselijk is. Homeopathische middelen stuur ik op of kunnen in de praktijk opgehaald worden.

Access Bars behandeling

Access Bars is een fijne behandeling om meer rust in je hoofd te creëren, stress te verminderen en je een ontspannen en energiek gevoel te geven. Kijk ook op mijn website bij het kopje ‘Aanvullend’ voor meer informatie over Access Bars behandelingen.
Ik geef Access Bars als aanvulling/ ondersteuning bij homeopathische consulten, maar je kunt ook een afspraak maken voor alleen een Access Bars behandeling.
Onderstaand filmpje geeft ook een goed beeld wat een Access Bars behandeling voor jou kan betekenen.

Filmpje Acces Bars

 

Homeopathie en kinderen

In mijn praktijk voor homeopathie zie ik veel kinderen met allerlei soorten klachten. Veel van deze klachten zijn met homeopathie te genezen of te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan steeds terugkerende oorontstekingen, eczeemklachten, slecht slapen of steeds maar wakker worden. Vaak verkouden zijn en kwakkelen. Maag-darmklachten als diarree of verstopping. Maar ook mentaal/emotionele problemen als verlegenheid, onzekerheid en angsten. Of moeite met concentreren, onrust of druk en overbeweeglijk gedrag. Kinderen reageren vaak heel goed op een homeopathische behandeling. Het beeld is vaak duidelijk en minder gecompliceerd dan bij volwassenen. Hoewel jonge kinderen hun verhaal nog niet kunnen vertellen, tonen zij hun emoties en lichamelijke reacties over het algemeen zonder remmingen.
Neem gerust vrijblijvend contact op als er vragen zijn!

Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie van het lichaam op pollen. Deze pollen zijn het stuifmeel van grassen, bloemen, planten en bomen die in bloei staan. Die pollen, die vrij door de lucht zweven, adem je in. Als het afweermechanisme van je lichaam ontregeld is, dan kan het reageren op deze pollen. In het lichaam ontstaat vervolgens een allergische reactie. Hierbij komt de stof histamine vrij. Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden. De slijmvliezen raken geïrriteerd; met name de slijmvliezen in je neus- en keelholte en de slijmvliezen bij je ogen. Veel genoemde hooikoortsklachten zijn o.a: een loopneus, tranende ogen, niesbuien, een verstopte neus, benauwdheid, jeukende ogen, neus of gehemelte.
Daarnaast kun je ook nog last hebben van huidklachten, vermoeidheid of lusteloosheid.
Vaak zijn de klachten erger op warme, winderige dagen; dan kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Bij regen spoelen de pollen weer uit de lucht en heb je minder last van hooikoorts. Niet iedereen die aan hooikoorts lijdt, heeft last van dezelfde soorten stuifmeel. De belangrijkste planten die een allergische reactie kunnen oproepen, zijn gras en bomen zoals de berk, de hazelaar of de els. Er zijn echter veel meer planten die hooikoortsklachten kunnen veroorzaken.
Een homeopathische pollenkuur kan veel van deze klachten doen verbeteren en soms zelfs alle klachten doen verdwijnen! 

Wat daarnaast kan helpen:
– Houd goed bij waar je allergisch voor bent (bomen, grassen of kruiden).
De huisarts kan dit via een huid- of bloedtest precies uitzoeken.
– Vermijd allergenen. Vermijd voor zover mogelijk datgene waar je allergisch voor bent.
– Vaseline rond neus. Draag een zonnebril als je buiten bent. Het liefst één die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel. Breng ook wat crème of vaseline aan rond je neus als je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen.
– Was vaak je handen.
– Antipollenhorren. Houd de ramen zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht in huis, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor.
– Slaapkamer pollenvrij. Was je haar wat vaker en borstel je haar vóór het slapen gaan. De pollen komen dan niet op je hoofdkussen terecht.
– Vermijd prikkelende stoffen. Hooikoortsklachten worden erger door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof. Vermijd ook contact met prikkelende stoffen als chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.
– Ga zwemmen. Sporten is gezond, maar met hooikoorts kan het knap lastig zijn. Je kunt het beste sporten als er weinig pollen in de lucht zitten; ’s morgens vroeg, na een regenbui of buiten het hooikoortsseizoen. Sport liever niet in de bossen of op een grasveld, maar in een zaal. Een goede zomersport is zwemmen in een binnenbad. Was ook je kleding altijd na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met mij op.

Overgangsklachten

Die hinderlijke overgangsklachten……..

De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarbij de oestrogeenproductie steeds verder terugloopt. In totaal kan deze periode enkele jaren duren. Uiteindelijk stopt de menstruatie; de laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd, en als een vrouw een jaar niet meer gemenstrueerd heeft volgt er meestal ook geen menstruatie meer.
Veel vrouwen krijgen in de overgang te maken met klachten, iedere vrouw heeft weer andere klachten en ook met een andere intensiteit. Bekende en veel voorkomende klachten zijn de opvliegers, het nachtelijk zweten, een gevoel van depressiviteit en/ of irritatie. Het (in)slapen wil soms minder goed en veel vrouwen ervaren een onrustige slaap. Er kunnen gewrichtsklachten ontstaan (pijnlijke, stijve gewrichten). Gezond eten, veel bewegen en sporten kunnen helpen om je beter te voelen, maar homeopathie kan dat ook!  Sommige vrouwen reageren sterk op het gebruik van koffie, thee, sterk gekruid eten, suiker, zuivel, frisdrank, alcohol en witte meelproducten. Probeer eens uit, of wees alert of er voor jou ook producten zijn waar je (over)gevoelig voor bent. Soms zijn vrouwen gebaat bij het gebruik van fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen), deze zitten in: tahoe, tofu, miso, sojabonen, rode klaver, ui en knoflook. Voor veel vrouwen geen dagelijkse voedingsmiddelen.
Binnen de homeopathie kennen we verschillende middelen die overgangsklachten flink doen verminderen en soms helemaal doen verdwijnen! Homeopathische middelen zijn altijd van natuurlijke afkomst en geven geen vervelende bijwerkingen. Afhankelijk van de klachten en je persoonlijkheid wordt er een passend homeopathisch middel voorgeschreven. Soms verminderen of verdwijnen de klachten al na enkele innames.

Immuunsysteem versterken

Om het immuunsysteem te versterken, kun je je wenden tot allerlei vitaminepreparaten. Een andere mogelijkheid is de juiste voeding tot je nemen. Oftewel, welke producten kun je het beste eten om ziektes te voorkomen?
 Aardbeien
In aardbeien zitten veel antioxidanten, zoals vitamine C. Antioxidanten helpen je lichaam te vechten tegen ziekte en veroudering. Een kop vol aardbeien zorgt voor 160% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.
Acaibes
De donkere kleur van de acaibessen geeft de grote hoeveelheid antioxidanten aan. Acaibessen vind je meestal in sapvorm, in een smoothie, gedroogd of gemixt met ‘granola’ (soort granenontbijt).
Amandelen
Een handjevol amandelen geeft je immuunsysteem een ‘boost’ als je last hebt van stress. Een kwart kopje bevat bijna 50 procent van de vitamine E die je dagelijks nodig hebt. In amandelen zitten riboflavine (een vitamine B) en niacine (nicotinezuur) die ook helpen tegen stress.
Bataat
Bataat, oftewel zoete aardappelen, bevatten net als wortels het antioxidant bètacaroteen. Ook voor deze antioxidant geldt dat als cellen dreigen beschadigd te worden, dit verhinderd wordt. Bataat bevat ook veel vitamine A. Een vitamine die het ouderdomsproces vertraagt en het risico op sommige kankers vermindert.
Broccoli
Broccoli bevat veel voedingsstoffen die je weerstand verbeteren. In deze groente zit vitamine A, vitamine C en glutathion (een van de belangrijkste antioxidanten).
Champignons
Champignons bevatten antioxidanten en het mineraal selenium. Een lage hoeveelheid seenium heeft een positieve invloed op griep. Riboflavine (een vitamine B) en niacine (nicotinezuur) in champignons zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.
Grapefruit
Grapefruit bevat veel vitamine C. Dit helpt tegen verkoudheid en griep. In grapefruit vind je ook zogenaamde flavonoïden, natuurlijke chemische verbindingen, die het immuunsysteem activeren. Houd je niet van grapefruits? Neem dan sinaasappelen of citrusvruchten.
Knoflook
Knoflook bevat verschillende antioxidanten die indringers, zoals de Helicobacter pylori bacterie, in je immuunsysteem weren. Deze bacterie wordt geassocieerd met maagzweren en maagkanker. Kooktip: pel en hak de knoflook en wacht 15 tot 20 minuten met bakken. Dit om de enzymen die het immuunsysteem versterken te activeren.
Kool
Kool bevat glutathion, wat dus goed is voor het immuunsysteem. Er zijn verschillende soorten kool, zoals witte, rode of Chinese kool. Gebruik deze koolsoorten bijvoorbeeld in de soep of in een stoofpotje.
Magere yoghurt
Neem je dagelijks een kommetje magere yoghurt, dan verlaag je de kans op een verkoudheid. Beweert wordt dat magere yoghurt je immuunsysteem versterkt, waardoor je minder snel ziek wordt. Kijk ook eens op het etiket naar de vitamine D die erin zit. Deze vitamine vermindert ook je kans op verkoudheid en griep.
Oesters
Oesters zijn dankzij het mineraal zink libido verhogend en ze versterken je immuunsysteem. Een laag zinkgehalte wordt geassocieerd met mannelijke onvruchtbaarheid. Zink blijkt tevens een antiviraal effect te hebben en het heelt wonden (zinkzalf).
Spinazie
Spinazie is bekend als ‘super eten’ en zit dan ook vol voedingsstoffen zoals folaat (foliumzuur of vitamine B9). Deze stof helpt je lichaam nieuwe cellen te vormen en DNA te repareren. Bovendien bevat het antioxidanten als vitamine C. Om het meeste profijt te halen uit spinazie, moet je het rauw of licht gekookt eten.
Tarwekiemen
Tarwekiemen zijn de essentie van het leven van de tarwekorrel. Vanuit de kiem ontstaat een nieuwe plant. Het is een opslagplaats van vitamines, mineralen, eiwitten, de gezonde vetzuren omega-3, omega-6 en omega-9, vezels en nog vele goede voedingsstoffen en antioxidanten.
Thee
Zowel groene als zwarte thee bevatten polyfenolen en flavonoïde die ziektes bestrijden. Dreigen cellen beschadigd te worden, dan steken deze antioxidanten hier een stokje voor.
Vlierbessen
Vroeger trok men van vlierbessen een extract om griepvirussen tegen te gaan. Sommigen beweren zelfs dat je na het drinken van dit extract ook sneller herstelt van de griep. De vrucht zelf is rijk aan antioxidanten. Bovendien zijn vlierbessen ook ontstekingsremmers.
Watermeloen
Een hydraterende, verfrissende, rijpe watermeloen bevat veel antioxidanten. Glutathion is te vinden in het rode vruchtvlees, versterkt het immuunsysteem en houdt infecties tegen.

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Word je angst de baas!

Word je angst de baas!

Ieder kind of volwassene is wel eens bang en dat is maar goed ook. Want angst kan ook nuttig en verstandig zijn, zoals bang zijn voor een (giftige) slang die je pad kruist. Deze angst beschermt je tegen gevaar, het is een gezonde angst. Maar ben je bang bij het zien van een slang op de televisie, of breidt de angst zich uit naar angst voor dieren die je geen kwaad kunnen doen (bijv. katten, spinnen, muizen of kleine insecten), is de angst niet reëel. Dan staat de angst je in de weg. Je wordt erdoor belemmerd in je leven. Je bent dan bang terwijl er geen gevaar is.

Een ander voorbeeld is de angst om dom gevonden te worden. Misschien ontstaan omdat iemand je ooit (en dat kan heel lang geleden zijn) heeft uitgelachen om een vraag die je stelde. Dat kan zoveel indruk gemaakt hebben, dat je daarna veel voorzichtiger en terughoudender bent geworden bij het stellen van vragen. Je weet immers maar nooit! Misschien vindt iemand je vraag wel dom en word je wéér uitgelachen. Je gaat steeds vaker twijfelen aan je vragen, denkt steeds vaker dat het domme vragen zullen zijn. Je gaat het vragen stellen vermijden, in de klas of op je werk. De angst iets doms te zeggen krijgt de overhand. Maar hoe erg is het om een ‘domme’ vraag te stellen? En is je vraag wel ‘dom’? Geeft je vraag niet gewoon aan dat je iets wilt leren? Dat je op zoek bent naar antwoorden? En daar is niets doms aan!

Zo zijn er vele voorbeelden te bedenken van angsten die je flink kunnen belemmeren. Deze irreële angsten kunnen ook lichamelijke symptomen veroorzaken.  Je lichaam reageert bij deze niet reële angst namelijk op dezelfde manier als bij angst in een echt gevaarlijke situatie (de giftige slang!). Je kunt bijvoorbeeld gaan zweten, misselijk worden, trillen, je ademhaling en hartslag kan versnellen en soms kun je zelfs hyperventileren.

Wat kan homeopathie hiervoor betekenen?

Achter de angst zitten vaak gedachtes en gevoelens van onzekerheid, faalangst of je ondergewaardeerd voelen. Een homeopathisch middel kan helpen deze negatieve gedachtestroom te doorbreken en voor een gedragsverandering zorgen. Als aanvulling op de behandeling geef ik uitleg over hoe angst kan ontstaan in combinatie met oefeningen en tips vanuit de cognitieve gedragstherapie om de angst te overwinnen.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op en denk eraan…….er bestaan geen ‘domme’ vragen!

Access Bars behandeling

In mijn praktijk geef ik ook Access Bars behandelingen, naast en als aanvulling op de homeopathische behandelingen. Access Bars is een mooie methode om te helpen ontspannen en geeft meer rust en ruimte in hoofd en lijf. Access Bars is geschikt voor volwassenen én kinderen. Hieronder beschrijft een cliënt haar ervaring met de Access Bars behandelingen:

Een moment voor jezelf… Helemaal voor jou alleen.. Niks moeten of geven.. Alleen maar ontspannen en ontvangen.. Zo ervaar ik de Access Bars behandelingen. Ik ben een aantal keren bij Aly geweest, zij geeft je een prettig gevoel waardoor je je gemakkelijk kunt ontspannen en overgeven aan de behandeling. Tijdens de behandelingen ervaarde ik dat ik op een ander bewustzijnsniveau kwam, ergens tussen waak- en slaapritme lijkt het. Net of maakte ik een soort reis. Na de behandelingen voelde ik mij heerlijk ontspannen, was mijn hoofd rustiger en lichter qua gedachtegang en voelde ik me blij en energieker. Ook sliep ik die nachten heerlijk en werd ik uitgerust wakker. Een aanrader voor iedereen!

Jacqueline Bakker

Meer weten over Access Bars? Neem gerust vrijblijvend contact op. En kijk ook voor een korte impressie op onderstaand filmpje:

Access Bars filmpje

Consult aan huis of skype consulten

Wilt u een afspraak maken voor een homeopathisch consult maar bent u niet in de gelegenheid om naar mijn praktijk te komen? Heeft u geen vervoer, bent u niet of minder mobiel, vindt u het lastig om uw kinderen mee te nemen of zijn er andere redenen waarom het moeilijk is om van huis te gaan? In al die gevallen kom ik bij u thuis om in alle rust en in een vertrouwde omgeving (is soms voor kinderen ook fijn) een homeopathisch consult af te nemen. Woont u binnen een straal van 10 km van mijn praktijk dan zijn hieraan geen extra kosten verbonden. Daarbuiten wordt de consultprijs verhoogd met € 10,00. Dit aanbod geldt alleen binnen de provincie Friesland.

Skype consulten: Ook is het mogelijk om via skype een consult af te nemen, indien u niet in de buurt of misschien zelfs buiten Friesland woont.

Homeopathie en kinderen

Kinderen reageren vaak heel goed op een homeopathische behandeling. Het beeld is vaak duidelijk en minder gecompliceerd dan bij volwassenen. Hoewel jonge kinderen hun verhaal nog niet kunnen vertellen, tonen zij hun emoties en lichamelijke reacties over het algemeen zonder remmingen. Door het verhaal van de ouders, goede observatie en eventueel lichamelijk onderzoek ontstaat een goed beeld. Het verloop van de zwangerschap, ingrijpende gebeurtenissen bij een van de ouders of tussen de ouders en erfelijke factoren, zoals ziekten in de familie, zijn van groot belang bij de keuze van het geneesmiddel.

Totaalbenadering

Homeopathie is een holistische geneeswijze, waarbij de mens in zijn geheel (lichaam én geest) centraal staat. Door deze totaalbenadering zien we vaak dat niet alleen de klacht bij je kind verbetert, maar er ook een positieve verandering waarneembaar is op andere gebieden, zoals op de weerstand of op de ontwikkeling van je kind. Bij een kind met eczeem kan tijdens de behandeling bijvoorbeeld niet alleen het eczeem verminderen, maar kan het kind ook rustiger worden en beter gaan slapen.

Vaak voorkomende klachten bij kinderen die aan een homeopaat worden voorgelegd:

darmkrampjes, slaapproblemen, verkoudheden, luchtweginfecties, hoesten, doorkomende tandjes, problemen na de vaccinaties, allergieën, eczeem, astma, emotionele problemen (zoals bijvoorbeeld onverwerkt verdriet of angsten), gedragsproblemen (zoals bijvoorbeeld ADHD of ADD), ontwikkelingsstoornissen, acne, etc.

 

Coaching/pedagogische ondersteuning

Een coachend gesprek kan deel uit maken van de homeopathische behandeling. In de consulten help ik u inzicht te krijgen in al die factoren die uw herstel kunnen belemmeren. Dat kan een levenswijze zijn (voeding, leefomstandigheden, stress, problemen in de relationele sfeer enz.) of interne factoren als negatieve emoties en/ of gedachtes, weinig zelfvertrouwen of onzekerheid. Met een goed gekozen homeopathisch middel en inzichtgevende gesprekken kunnen vastgeroeste patronen in uw leven doorbroken worden, waardoor klachten verminderen en u weer evenwichtiger en gelukkiger in het leven komt te staan.

Komt u met uw kind bij mij in de praktijk en zijn er problemen in het gedrag of in de ontwikkeling van het kind, dan kan pedagogische ondersteuning deel uit maken van de homeopathische behandeling. Een luisterend oor kan soms al veel lucht geven in een moeilijke of gespannen opvoedingssituatie. Ik ga samen met u aandacht besteden aan het analyseren van de opvoedingssituatie, wat wil het kind ‘vertellen’ met zijn of haar gedrag en wat brengt het kind en/of u als ouder toch steeds weer uit het evenwicht? Maar we gaan ook samen op zoek naar oplossingen, een andere aanpak in de opvoedingssituatie. Samen met een homeopathisch middel komen er vaak mooie veranderingen tot stand.

Alles om maar het beste uit uzelf of uw kind te halen!

Spier- en gewrichtsklachten

Soepel kunnen bewegen, zonder pijn, stijfheid of bewegingsbeperkingen lijkt zo gewoon. Voor miljoenen Nederlanders is dat echter niet het geval. Zij hebben last van een tennisarm, fibromyalgie, spier­ en/of peesklachten, rugklachten, pijn of stijfheid bij het bewegen. Klachten van het bewegingsapparaat kunnen voorkomen in samenhang met andere klachten als slaapstoornissen (niet ontspannen kunnen liggen), hoofdpijn, concentratieproblemen, stressgevoeligheid, stemmingswisselingen en vaak ook vermoeidheid. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel en het natuurlijke evenwicht in het lichaam raakt steeds meer verstoord.

Wat kan een homeopathische behandeling voor deze klachten betekenen? Er zijn homeopathische geneesmiddelen voor zelfzorg. Bekend zijn de homeopathische zalfjes, vrij verkrijgbaar bij bv. de drogist, die heel effectief en snel kunnen werken bij spierpijn en stijfheid. In die gevallen gaat het vaak om acute klachten die ontstaan door bijvoorbeeld een valpartij (kneuzing) of een verrekking (band/pees- en spierletsel). Veel van de eerdergenoemde klachten vergen echter een langere behandeling, het gaat hier vaak om chronische klachten die de bewegingsmogelijkheden maar ook de levensenergie van mensen soms al langere tijd flink kunnen beperken. Deze klachten zijn niet met ‘eenvoudige’ homeopathische zelfzorgmiddelen te verhelpen. Een klassiek homeopaat zal in deze gevallen uitgebreid ingaan op de klacht (zal vragen wanneer de klacht verbetert of verergert, wil weten wat voor soort pijn de patient ervaart, sinds wanneer zijn er klachten enz.) Maar er wordt ook veel aandacht besteed aan de mens achter de klacht, zijn er misschien ook psychische of emotionele klachten, zijn er ingrijpende gebeurtenissen in het leven geweest en hoe is het met de energie. Vaak ervaren mensen ook een disbalans, het fysieke en mentaal- emotionele evenwicht kan verstoord zijn. Een homeopathisch middel kan erop gericht zijn deze verstoorde balans weer te herstellen en vaak heeft dat ook een positieve werking op de fysieke klachten, zoals de fibromyalgie of de rugklachten. Een persoon kan soms letterlijk ervaren dat hij teveel ‘op zijn rug draagt’. Dit kunnen zorgen zijn, werkdruk of verdriet die zich uiten in rugklachten. Er is letterlijk en figuurlijk sprake van overbelasting. Een homeopathisch middel kan helpen het verdriet te verwerken of kan een patient de kracht geven om voor zichzelf op te komen. Er ontstaat meer emotionele balans en de energie zal toenemen. Dit vermindert vaak ook de pijn of de andere klachten van het bewegingsapparaat (rug, spierklachten, krampen e.d.) Dit kan een lange weg zijn en ook een homeopaat boekt niet altijd 100% resultaat. Soms is er alleen een verlichting van de klachten mogelijk. Vaak hebben deze patiënten al een lange behandelingsweg achter de rug in de reguliere zorg en kunnen ook daar moeilijk geholpen worden. Soms kan een combinatie van zorg uitkomst bieden, bijvoorbeeld homeopathie en fysiotherapie, osteopathie of massages.

Gratis informatief gesprek!

De week van de homeopathie (10 t/m 16 april)

Gratis informatief gesprek over de mogelijkheden van een homeopathische behandeling voor uw klachten in de week van de homeopathie van 10 t/m 16 april. U bent welkom in mijn praktijk in Menaam of tijdens mijn praktijkdag (vrijdag) in het gezondheidscentrum de Weme in Menaam. Opgeven kan via [email protected] of telefonisch 06-28980318.
Het thema van de week is: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Kijk voor meer informatie over homeopathie verder mijn website.

Hoofdpijn en migraine

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, vaak van korte duur en onschuldig van aard. De hoofdpijn gaat dan vanzelf over. Maar hoofdpijn kan het leven van alledag soms behoorlijk moeilijk maken. We onderscheiden een aantal soorten hoofdpijn, waarvan spanningshoofdpijn en migraine het meest voorkomen.

Spanningshoofdpijn voelt meestal aan als een strakke band of een doffe druk op de schedel, de slapen of het achterhoofd. Vaak is er sprake van te strakke spieren in de nek, schouder of kaken. Deze hoofdpijn kan uitgelokt worden door stress, spanning, overbelasting en een slechte lichaamshouding. Ook kinderen en pubers met vermoeide ogen en een slechte houding bij het studeren kunnen nogal eens last hebben van deze spanningshoofdpijn.

Migraine komt bij ongeveer tien procent van alle mensen voor als een onbalans tussen het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten in het hoofd. Stress, emoties, ongesteldheid (hormonale onbalans), licht en alcohol kunnen een aanval uitlokken, maar ook voedingsmiddelen zoals noten, rode wijn, chocolade of kaas. De aanvallen kunnen in duur variëren van een paar uur tot een dag of drie en treden veelal periodiek op. Migraine is meestal kloppend of bonzend van aard, komt vaak aan één kant van het hoofd voor en gaat vaak samen met misselijkheid, overgeven en een gevoeligheid voor licht en geluid. Soms zijn er verschijnselen vooraf, zoals lichtflitsen, slechter zien, slapte of gevoelloosheid in een arm.

Wat kan een homeopathische behandeling voor deze klachten betekenen?  Lees verder

Homeopathie en dieren

Klassieke homeopathie voor dieren werkt vaak op dezelfde manier als bij mensen. Zowel bij mens als dier wordt gekeken naar de klachten/ het ziektebeeld en hoe dit tot uiting komt. Dit kan fysiek zijn (bijv. diarree, braken, urineweginfecties of andere ontstekingen), maar klachten kunnen zich ook op het psychische vlak laten zien (bijv. angst, stress, lusteloosheid, agressie). Net als bij de mens laat een dier bij eenzelfde klacht vaak niet dezelfde symptomen zien. Om een voorbeeld te noemen: het ene dier trekt zich terug bij angst, het andere dier wordt juist agressief. Er wordt tijdens een consult daarom goed gekeken hoe het dier zich gedraagt nadat het klachten heeft gekregen of ziek is geworden, om daarna een homeopathisch middel voor te schrijven dat past bij dát individuele dier. Het zorgvuldig uitgekozen middel zal het zelfgenezend vermogen van het dier prikkelen om lichaam en geest aan te sporen de klachten aan te pakken. Genezing ‘van binnenuit’ staat centraal. De oorzaak van de klacht/ ziekte wordt dus aangepakt (geen symptoombestrijding), met behulp van natuurlijke middelen zonder vervelende bijwerkingen. Meestal wordt het middel in een oplossing meegegeven. Met een pipetje of lepeltje kan het middel in de bek van het dier worden gespoten/ gegoten of in de waterbak van het dier gedaan worden.

 

Homeopathie en gordelroos

Een mooi voorbeeld van de genezende werking van homeopathie

Samenwerking met huisartsen

Vanaf september 2015 houd ik, naast mijn praktijk aan de Rypsterdyk 16 te Menaam, ook praktijk (op de vrijdagochtend, oneven weken) in de huisartsenpraktijk De Weme te Menaam van huisartsen J. Osman- Safi en H. Osman. In de afgelopen maanden heeft deze huisartsenpraktijk zich ontwikkeld tot een integraal gezondheidscentrum waar patiënten niet alleen reguliere zorg in de vorm van een huisartsenbezoek af kunnen nemen, maar ook aanvullende en complementaire (‘alternatieve’) zorg behoort tot de mogelijkheden. De grote meerwaarde hiervan is dat aan patiënten een geïntegreerde behandeling kan worden aangeboden waarbij alle aspecten op het gebied van gezondheid en welzijn aan de orde komen. Een mooi voorbeeld van hoe reguliere zorg en homeopathie elkaar kunnen versterken!

Van 8.00 – 10.00 uur is er een inloopspreekuur, patiënten kunnen dan zonder afspraak mijn praktijkkamer binnenlopen voor (vrijblijvende) informatie over homeopathie of voor het maken van een afspraak. Vanaf 10.00 uur neem ik consulten (op afspraak) af. Informatie hierover is ook te vinden op de website van de huisartsenpraktijk, https://praktijkdeweme.praktijkinfo.nl/pagina/51/klassieke-homeopathie/

Kinderklachten

Met homeopathie zijn veel kinderklachten te genezen of te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan steeds terugkerende oorontstekingen, eczeemklachten, slecht slapen of steeds maar wakker worden. De hele winter verkouden zijn en kwakkelen. Maag-darmklachten als diarree of verstopping. Maar ook mentaal/emotionele problemen als verlegenheid, onzekerheid en angsten. Moeite met concentreren, onrust of druk en overbeweeglijk gedrag. Ook kinderen met de diagnose ADHD/ADD kunnen veel baat hebben bij homeopathie. Het is geen bezwaar voor de behandeling wanneer kinderen naast homeopathie ook reguliere medicatie gebruiken. En gaat het beter, dan kan in overleg met de huisarts of specialist besloten worden om reguliere medicatie voorzichtig af te bouwen.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een overactief en onrustig jongetje van zeven jaar

Elke dag om half vier komt er een orkaan uit school. Dit jongetje moet altijd bewegen en binnen de kortste keren ligt al zijn speelgoed verspreid door de kamer en maakt hij ruzie met zijn broertje. De juf vertelt dat het op school ook niet zo lekker gaat. Hij heeft veel moeite om zich op zijn werk te concentreren, ziet alles en kan maar met moeite even op zijn stoel blijven zitten. Hij krijgt een homeopathisch middel dat een aantal keren herhaald wordt. Een paar weken later gaat het een stuk beter op school. Hij kan zich beter concentreren en heeft minder moeite met stil zitten. Thuis is er minder ruzie en is de rust wat wedergekeerd. Het jongetje vertelt: “Dat wilde gevoel in mijn hoofd heb ik niet meer, dat voelt veel fijner zo. Dan is niet iedereen steeds boos op mij”.

Wilt u graag weten of homeopathie ook geschikt kan zijn voor uw kind? Neem dan gerust contact op, telefonisch of via de mail. U vindt deze gegevens bij ‘contact’.

De functie van koorts

Koorts bij griep en verkoudheid, een gezonde reactie van een goed werkend afweersysteem

De winter is de tijd waarin veel mensen en kinderen te maken krijgen met griep en/of verkoudheid. Vaak gaat dit gepaard met koorts. Veel mensen worden wat angstig wanneer de koorts op komt en hebben de neiging de koorts met bijvoorbeeld paracetamol te onderdrukken. Wees hier echter voorzichtig mee! Want koorts is geen ziekte, maar een symptoom. Koorts is een hele gezonde reactie van het lichaam op infectie, letsel of ontsteking, het afweerproces is in volle gang; de lichaamstemperatuur stijgt, van normaal 36-37,5 graden tot soms 40 graden. Het is vaak bij zuigelingen en kinderen het eerste signaal dat er iets mis is. De patiënt maakt een zieke indruk, is hangerig en voelt warm aan. Door verhoging van de lichaamstemperatuur worden virussen en bacteriën eerder vernietigd, allerlei stofwisselingsprocessen, zoals ook de afvoer van gifstoffen, verlopen daardoor sneller. Zo kun je koorts zien als vriend en niet als vijand, het is op zich niet direct gevaarlijk. Het gebruik van paracetamol of aspirine kan maskerend werken, daardoor zou je zelfs ernstige aandoeningen niet snel kunnen herkennen. Natuurlijk is het verstandig kinderen en verzwakte personen met een lichaamstemperatuur van meer dan 40 graden goed in de gaten te houden en je af te vragen wat er aan de hand is. Welke aandoening kan er bijvoorbeeld de oorzaak van zijn?

 1. Eenvoudige verkoudheid van de bovenste luchtwegen.
 2. Verkoudheid die dieper in de luchtwegen schuilt zoals bronchitis en longontsteking, vaak is hoesten in de beginfase afwezig.
 3. Keel- of oorontsteking, kinderziekte of blaasontsteking

Koortsstuipen. Stuipen bij kinderen tot 6 jaar vormen niet zozeer een gevaar; koortsstuipen treden op door een zeer snelle stijging van de lichaamstemperatuur. Als er een kind eenmaal de 40 graden bereikt heeft zullen er niet zo gauw meer stuipen optreden, maar de zeer snelle temperatuursstijging en stuwing naar het hoofd moet voorkomen worden door bijvoorbeeld het kind niet te warm toe te dekken. Begin bij koorts niet meteen al middelen te geven; zorg voor luchtige kleding en bedekking, een niet te warme kamer en vooral voor voldoende drinken en observeer de zieke goed. Probeer een huismiddeltje: afsponsen met lauw water met uitgeperste citroen of een scheutje azijn. Of trek het kind natte, lauwwarme azijn of citroen sokjes aan, met daarover heen warme droge sokjes, dit voor 20 minuten, dan weer uitdoen. Je zult zien dat de koorts uit het hoofd wegtrekt en dus daalt de temperatuur. Je kunt dit elk uur herhalen zo vaak als nodig is. Let er op dat de voeten niet te koud worden. Let op: Bij twijfel natuurlijk meteen deskundige hulp inroepen.

Griep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griep- of influenzavirus. Er zijn verschillende types. Jaarlijks krijgt 5 – 15% van de wereldbevolking griep. Bij een epidemie kan dit oplopen tot 50%. De symptomen van een griep zijn hoge koorts, flink ziek voelen, koude rillingen en hoestbuien. Kenmerkend voor de griep is het plotselinge begin, met koorts en spier- en keelpijn, eventueel hoofdpijn. Een slechte eetlust of vermoeidheid kan zich voordoen. Binnen twee tot zeven dagen zijn de meeste verschijnselen verdwenen. De hoest kan nog twee weken aanblijven. De meeste mensen kunnen zonder medicatie herstellen van een griep. Bij sommige risicogroepen en ernstig verzwakte mensen of bij een zeer agressief virus is er kans op complicaties zoals longontsteking of overlijden. Griep is meestal, maar niet altijd, vrij onschuldig. Zo stierven er in 1918 veertig miljoen mensen aan de Spaanse griep. Griep onderscheidt zich van verkoudheid doordat er bij verkoudheid o.a. geen koorts en spierpijn is en men sneller herstelt. Als er symptomen ontstaan is dat een teken dat het immuunsysteem tegen de ziekte vecht.  Koorts bijvoorbeeld betekent, dat het lichaam de temperatuur verhoogt. Het lijf wordt zó heet dat virussen en bacteriën minder goed tot niet gedijen en sneller sterven. Bij een lichaamstemperatuur van boven de 38,8 graden kunnen virussen en bacteriën zich niet vermenigvuldigen. Koorts is dan ook een genezende (goede) reactie. Koortsverlagende middelen werken deze reactie tegen. Immers een koortsverlagend middel schept een kunstmatige lagere temperatuur waardoor virussen zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen. De alternatieve of complementaire geneeskunde (zoals homeopathie) kent remedies die het ziekteproces kan ondersteunen.

 1. Rust zorgt ervoor dat het immuunsysteem zijn werk kan doen.
 2. Wie griep heeft doet er bovendien goed aan veel en hete dranken te drinken zodat het lichaam gaat transpireren. Hete dranken helpen om het slijm los te maken. Voorbeelden van geschikte dranken zijn hete thee van lindebloesem, gemberwortel, vlierbloesem, tijm, anijs, salie en hete, heldere bouillon.
 3. Het verdient aanbeveling het eten van vast voedsel te beperken. Wel gezond zijn verse vruchtensappen en een beperkte hoeveelheid licht verteerbare voeding.
 4. Er zijn talloze andere manieren om de ontgiftende werking via de huid te stimuleren bijvoorbeeld door stoombaden met kamille of uien.
 5. Eet zo min mogelijk geraffineerde suiker.
 6. Tegen de keelpijn helpt het gorgelen met salie- of kamillethee of het aanleggen van wikkels om de hals met ui, zout of citroen.
 7. Een heet bad of voetenbad voordat je onder de dekens gaat doet wonderen.
 8. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door de productie van de natuurlijke virusdoder Interferon. Interferon is een natuurlijk proteïne, gemaakt in de cellen van het immuunsysteem. Interferon is belangrijk voor het controleren en terugdringen van acute en chronische infecties.
 9. Vitamine C voorkomt de infectie niet altijd maar vermindert wel de symptomen. Neem 1000 tot 3000 mg. vitamine C per dag. Kies hierbij voor een A-merk zoals Solgar, Orthica of Lamberts. Deze gebruiken natuurlijke, niet-synthetische vitamines.
 10. Vlierbessenextract (bv. Sambucol of zelf maken van de vlierbes) werkt goed bij een virusinfectie en remt de vermenigvuldiging van het virus.

Bij griep is uitzieken (houdt rekening met 2 weken!) de beste remedie! En herstel je slecht van een griep? Dan kun je baat hebben bij homeopathie.

 

Blaasontsteking, wat te doen?

Steeds maar weer een blaasontsteking, wat te doen?

Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het wordt veroorzaakt door een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. Een blaasontsteking komt vaak voor. Veel mensen, meestal vrouwen, hebben wel eens één of meerdere keren een blaasontsteking gehad. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap en dan vooral in de eerste maanden. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van durinewegen. Mannen met een blaasontsteking hebben vaak een ontsteking van de prostaat (prostatitis).

In de meeste gevallen gaat het bij een blaasontsteking om een acute blaasontsteking. De bacteriën in de blaas zorgen voor de ontsteking. Bij een chronische blaasontsteking zijn geen bacteriën aanwezig, maar is de blaas door een beschadiging van het slijmvlies constant ontstoken. Een chronische blaasontsteking komt veel minder vaak voor. Als je regelmatig klachten hebt, is er meestal sprake van terugkerende acute blaasontstekingen.

Heb je vaker last van een blaasontsteking dan herken je de symptomen onmiddellijk, de meest voorkomende klachten zijn:

– Vaak moeten plassen en vaak aandrang hebben, terwijl de blaas niet vol is.

– Brandende pijn tijdens het plassen.

– Slecht en sterk ruikende of troebele urine.

– Soms zit er bij een blaasontsteking bloed in de urine.

– Zeurende pijn in de onderbuik en/of onderrug.

– Soms misselijkheid en braken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Door aandacht te hebben voor onderstaande tips kun je zelf een blaasontsteking voorkomen en/of genezen:

– Drink veel en regelmatig water, minimaal 1,5 liter per dag, dan zorg je voor een goede doorspoeling van de blaas en de urinewegen. Overigens is die 1,5 liter water niet alleen belangrijk voor dit probleem, maar is het een basis voor iedereen die serieus bezig is met de gezondheid van zijn of haar lichaam.

– Natuurlijk is hygiëne erg belangrijk. In de meeste gevallen is de E coli bacterie de boosdoener van een blaasontsteking. Deze colibacterie komt voor in de ontlasting. Gebruik je toiletpapier, na de stoelgang, dus van voor naar achteren, en niet andersom, zoals sommige vrouwen nog steeds doen. Als je je toiletpapier van achteren naar voren gebruikt, is de kans groot dat je resterende ontlasting, mét de colibacterie, in of rond je vagina smeert.

– Vitamine C is van belang, om o.a. het immuunsysteem te versterken.

– En misschien wel de belangrijkste tip! Gebruik cranberry’s. Het maakt niet uit hoe je dit neemt, als je het maar neemt. Bestanddelen in de cranberry verhinderen dat de colibacterie zich innestelen in de blaas, waarmee een blaasontsteking kan worden voorkomen

Helaas lukt het lang niet altijd om een blaasontsteking op deze manier te voorkomen. Het is niet raadzaam om dit (steeds weer) op te lossen met antibiotica. De ontsteking zal in eerste instantie vast over gaan, maar de kans dat de ontsteking terug keert is zeker aanwezig. Daarnaast heeft antibiotica een aantal vervelende bijwerkingen. Zoals het optreden van een resistentie tegen de E coli bacteriën bij herhaaldelijk gebruik van antibiotica, de darmflora raakt verstoord en vermoeidheid. Beperk het gebruik van antibiotica als het echt noodzakelijk is, in ernstige of levensbedreigende situaties!

Wat kan homeopathie betekenen?

Er zijn meerdere homeopathische middelen die voorgeschreven kunnen worden bij een blaasontsteking. Welk middel voorgeschreven wordt hangt o.a. af van de aard en heftigheid van de klachten en van de algemene gezondheid van de patient. Algemene middelen tegen een blaasontsteking bestaan niet in de homeopathie. Een homeopaat kijkt altijd naar de individuele persoon en stemt het middel daar op af, waarbij niet alleen de klacht maar het totale beeld, de persoon zélf van belang is. Een homeopaat zal proberen het verstoorde evenwicht te herstellen en de afweer van de patiënt verhogen.

Neem gerust contact op als je vragen hebt, mijn contactgegevens vind je op de website.

Informatie op Facebook!

Naast mijn website heb ik op Facebook een bedrijfspagina waar ik regelmatig informatie plaats over homeopathie en gezondheid. Bent u geïnteresseerd en wilt u op de hoogte gehouden worden dan kunt u deze pagina liken.  https://www.facebook.com/AlyPrinsHomeopathie

Somberheid/ depressieve gevoelens

Iedereen heeft wel eens een dag of een paar dagen last van sombere, lusteloze of neerslachtige gevoelens. Soms zonder direct aanwijsbare redenen, maar de oorzaak van een somber, depressief gevoel kan ook ontstaan door spanningen op het werk of in het gezin, hormonale schommelingen, een ruzie of door minder (zon)licht in de winter. Vaak verdwijnen deze gevoelens na een tijdje vanzelf weer, maar het kan ook zijn dat deze gevoelens langer aanhouden of steeds weer terug keren. Er kunnen dan ook meer klachten ontstaan zoals concentratieproblemen, slapeloosheid, spierklachten en vermoeidheid.

Wat kun je zelf doen?

– Hoe moeilijk het ook is om iets te ondernemen, probeer het wel te doen. Van niets word je zo moe en lusteloos als hangen op de bank.

– Wandelen in de frisse buitenlucht doet veel mensen goed. Probeer in ieder geval iedere dag een half uur stevig door te stappen.

– Probeer regelmaat in je leven te houden. Door lang op bed te blijven liggen word je vaak nog lustelozer.

– Praat over je gevoelens, met je partner, met vrienden of collega’s. Is dat niet voldoende, zoek dan professionele hulp.

– Probeer niet teveel vooruit te plannen, leef bij de dag en probeer het verleden en de toekomst wat los te laten.

– Door je op het ‘nu’ te concentreren, onderbreek je sombere gedachten en is er minder ruimte om te piekeren. Zit je bijvoorbeeld in het zonnetje? Focus je dan op de heerlijke warmte van de zon in plaats van je zorgen te maken over een drukke werkweek, dat moeilijke gesprek of die voor jou kwetsende opmerking van een vriend.

– Eet gezond en regelmatig! Laat (vooral) de geraffineerde suikers staan, eet zo veel mogelijk natuurlijk en biologisch.

Wat kan homeopathie doen?

Bij aanhoudende depressieve gevoelens wordt regulier vaak antidepressiva voorgeschreven. Niet iedereen wil dit gebruiken. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals klassieke homeopathie. Een belangrijk aspect bij een homeopathische behandeling is de individuele aanpak. Ieder mens reageert op zijn eigen wijze, meer of minder heftig op voor hem stressvolle situatie. En niet iedereen ontwikkelt een depressie na een vergelijkbare stressvolle of verdrietige ervaring. Ook een erfelijke belasting speelt een rol bij het ontwikkelen van depressieve gevoelens. Een homeopaat probeert door vooral goed te luisteren naar het verhaal van de patient, door op het juiste moment de goede vragen te stellen, te achterhalen wat ten grondslag ligt aan deze gevoelens en wat iemand steeds weer onderuit haalt in zijn of haar leven.  En komt dan tot een middelkeus. Een goed gekozen homeopathisch middel geeft je levenskracht een prikkel en zet je lichaam en geest aan tot een zelfgenezende reactie.

Wil je meer weten over homeopathie en de mogelijkheden tot behandeling bij depressieve gevoelens? Neem gerust contact op.

Wereld borstvoedingweek van 27 september tot 5 oktober

Het geven van borstvoeding is erg waardevol voor de gezondheid van baby’s. In moedermelk zitten veel afweerstoffen die de baby de eerste maanden bescherming bieden tegen ziektes en geven het kindje ook de tijd om zelf een afweersysteem op te bouwen. Daarnaast is borstvoeding van groot belang bij het ontwikkelen van een goede band tussen moeder en kind. Het voeden van de baby betekent intimiteit, dicht bij elkaar zijn, huid op huid contact. Borstvoeding betekent niet alleen voeding in de vorm van moedermelk, maar betekent ook emotionele voeding.

Soms gaat het voeden niet vanzelf en zijn er problemen. De baby wil niet goed drinken of de moeder heeft klachten. Bijvoorbeeld een borstontsteking, onvoldoende melk, spruw bij de baby of het voeden vergt fysiek te veel van moeder. Homeopathie kan daarbij helpen. Homeopathie werkt met natuurlijke middelen en kan zowel klachten bij de baby als de moeder vaak snel verhelpen. Homeopathie onderdrukt de klachten niet, maar geeft het zelfgenezend vermogen van moeder of kind een prikkel zodat er genezing tot stand kan komen. Het afweersysteem wordt sterker en de verstoorde balans wordt hersteld. Op deze manier kan vaak voorkomen worden dat er reguliere medicatie gebruikt moet worden.

Naast problemen met borstvoeding kan homeopathie ook veel betekenen bij klachten tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling. Homeopathie is uitermate geschikt voor baby’s en kinderen, vaak is 1 inname of zijn enkele innamen van een homeopathisch middel al voldoende om de klachten te verhelpen. Omdat het lastig kan zijn om vlak na de bevalling al in mijn praktijk te komen, is het mogelijk om een consult aan huis af te nemen. Kijk voor meer informatie hierover bij ‘consult’.

Cursusavond op 6 oktober 2014!

Cursusavond EHBO en Homeopathie op maandag 6 oktober van 19.30 – 21.30 uur uur in de praktijk van Aly Prins klassieke homeopathie

Een val op het stuitje, de enkel verzwikt, iets verkeerds gegeten en je ‘loopt helemaal leeg’ of je kind heeft last van het tanden krijgen. In deze en nog vele andere gevallen zou je zo graag iets willen doen om het sneller over te laten zijn, maar je weet niet wat. Klassieke homeopathie kan helpen met het versnellen van de genezing, het voorkomen van bepaalde klachten en het verzachten van de pijn. Met deze acute klachten kun je goed bij een homeopaat terecht, vaak is 1 consult al voldoende om de klachten te doen verdwijnen. Het is ook mogelijk om zelf, met een homeopathisch EHBO doosje en een bijbehorend EHBO boekje, acute klachten te verhelpen. Een korte homeopathische EHBO avond als deze kan daarbij heel zinvol zijn. Er wordt uitleg gegeven welke homeopathische middelen ingezet kunnen worden bij verschillende klachten, wat de werking is van een aantal bekende middelen en hoe er gedoseerd moet worden.

Er wordt informatie gegeven over homeopathie en hoe je dit zelf kunt toepassen bij acute klachten zoals o.a.: wonden, breuken, kneuzingen, darmklachten, verkoudheid, griep, oorpijn, klachten bij tanden krijgen, examenvrees, vliegangst enz.

Er kan ook behoefte zijn aan andere EHBO situaties, ik hoor dat graag, daar kan dan ook aandacht aan besteed worden.

Mocht er behoefte zijn aan meer verdieping of aan het bespreken van meer klachten en homeopathische middelen dan kunnen er vervolgavonden afgesproken worden.

Voor belangstellenden kan het EHBO doosje met ongeveer 30 middelen besteld worden. Het homeopathische EHBO doosje is een uitkomst voor elk gezin. Zeker voor een gezin met kinderen, waar valpartijen, brandwonden, koorts of andere acute klachten en ongelukjes regelmatig voorkomen. Het is een handzaam doosje waar ongeveer 30 homeopathische middelen in zitten die in acute situaties direct gebruikt kunnen worden. Bij het EHBO doosje hoort een boekje ‘Homeopathische huis-reis apotheek’ waarin beschreven staat welke middelen voor welke situaties het beste ingezet kunnen worden.

De kosten van 1 avond bedragen € 10, -. Voor koffie/ thee en wat lekkers wordt gezorgd. Alle informatie die behandeld is wordt digitaal aangeleverd.

De EHBO avonden vinden plaats in mijn praktijk voor klassieke homeopathie aan de Rypsterdyk 16 te Menaam.

Voor opgave, vragen en meer informatie kunt u met mij contact opnemen via de mail [email protected] of telefonisch 06-28980318

 

 

 

Antibioticaresistentie

Antibiotica: waarom bestaande alternatieven negeren?

06-07-2014

Op 25 en 26 juni heeft in het Haagse Vredespaleis een internationale ministeriële conferentie plaats gevonden over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie. De bewindslieden negeren het feit dat veel artsen integrale geneeskunde toepassen om de tekortkomingen van reguliere geneeskunde te ondervangen.

Zo is homeopathie bewezen effectief in het terugdringen van antibioticagebruik. Onlangs nog bleek dat Franse huisartsen met gebruik van homeopathie de helft minder antibiotica voorschrijven (Grimaldi, Plos One 2014). Een van de belangrijkste aanleidingen voor het voorschrijven van antibiotica is de bovenste luchtweginfectie. Shang et al (Lancet 2005) vonden in een vergelijkende studie van homeopathie met reguliere geneeskunde een sterk effect van homeopathie bij bovenste luchtweginfecties. Zij constateerden ook dat de kwaliteit van homeopathische onderzoeken beter was dan van reguliere onderzoeken.

Een open mind is een basisvoorwaarde bij het zoeken naar oplossingen voor een probleem dat al tientallen jaren bestaat en waarvoor nog geen reguliere oplossing in zicht is.

Eén van de spreeksters was Daphne Deckers. Bekijk hier haar indrukwekkende betoog.

Bron: Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland 

 

Homeopathie en het zwangerencafé

Woensdagavond 11 juni van 19.30- 21.00 uur geef ik toekomstige ouders informatie over wat homeopathie kan betekenen voor de zwangere vrouw en voor pasgeboren kinderen. Homeopathische middelen (op natuurlijke basis) kunnen heel goed ingezet worden tijdens de zwangerschap en rond de bevalling, bij klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, blaasontsteking, vermoeidheid, slapeloosheid of bekkenklachten. Tijdens de bevalling kan homeopathie ondersteuning geven, bijvoorbeeld wanneer weeën niet goed doorzetten of bij onrust en angst voor/ tijdens de bevalling. Na de bevalling kan homeopathie uitkomst bieden bij bijvoorbeeld problemen met de hechtingen (pijn, ontstekingen), tepelkloven, borstontsteking, vermoeidheid of depressieve gevoelens. Ook huilbaby’s, baby’s die veel spugen of last van krampjes hebben kunnen baat hebben bij de natuurlijke en zachte geneeswijze van homeopathie.

Kijk voor meer berichten over homeopathie op Facebook www.facebook.com/AlyPrinsHomeopathie

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Veel minder antibioticagebruik door homeopathie

Uit onderzoek onder 518 volwassenen en kinderen met luchtweg infecties blijkt dat 57% minder vaak antibiotica voorgeschreven wordt in geval van een homeopathische behandeling.

De laatste decennia is er een toename van resistentie van bacteriën, terwijl er bijna geen nieuwe antibiotische middelen meer worden ontwikkeld. Daarmee is antibioticaresistentie een bedreiging voor de volksgezondheid geworden. Om ook in de toekomst de werkzaamheid van de beschikbare middelen te behouden, is het dus van het grootste belang om een verdere toename van resistentie te voorkomen. In het tijdschrift Plos One is in januari een artikel gepubliceerd over bevindingen uit de zogenaamde EPI3- studies uitgevoerd in Frankrijk. Dit grootschalige landelijke onderzoek werd uitgevoerd met medewerking van 825 (huis)artsen en hun patiënten (2007-2008). Deze artsen gebruiken homeopathie, allopathie of een mengvorm van beiden. Deze studie in Plos One richt zich op het gebruik van antibiotica en koortsverlagende middelen bij infecties van de bovenste luchtwegen bij patiënten die met behulp van homeopathie door hun huisarts zijn behandeld, patiënten die met allopathie zijn behandeld en patiënten die beide vormen door hun huisarts toegediend kregen (Grimaldi, 2014).

De gegevens van 518 volwassenen en kinderen met infecties van de bovenste luchtwegen werden geanalyseerd. Uit deze analyse bleek antibiotica 57% minder vaak te worden voorgeschreven bij een homeopatische behandeling, ten opzichte van de allopatische behandeling (Odds ratio (OR) = 0.43, 95% confidence interval (CI): 0.27-0.68). Koortswerende middelen werden 46% minder vaak voorgeschreven (OR = 0.54, 95% CI: 0.38-0.76). Onderzoekers hebben naast geneesmiddelgebruik vanzelfsprekend ook gekeken naar herstel van de infecties van de bovenste luchtwegen. Het verloop van herstel was in beide groepen vergelijkbaar, een iets snellere respons werd gezien in de groep die met allopathie werd behandeld (waaronder antibiotica) (OR = 1.16, 95% CI: 0.64-2.10). Daarnaast kwamen sinusitis of otitis media vaker voor in de groep die met homeopathie werd behandeld, maar dit verschil is niet significant en kan dus op toeval berusten. Nederland heeft een traditie in het terughoudend voorschrijven van antibiotica voor humaan gebruik, ten opzichte van landen als Frankrijk waar 3-4 keer zo frequent antibiotica wordt voorgeschreven. Desondanks kunnen de resultaten van deze studie ook van belang zijn om het antibioticagebruik in Nederland terug te dringen.

Het complete artikel over dit onderzoek is hier te lezen »                                               Bron: Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M, Avouac B, Lert F, et al. (2014) Management of Upper Respiratory Tract Infections by Different Medical Practices, Including Homeopathy, and Consumption of Antibiotics in Primary Care: The EPI3 Cohort Study in France 2007–2008. PLoS ONE 9(3): e89990.

Homeopathie: niemand weet hoe, maar het werkt

Hoe kan het dat homeopathische middelen effect hebben? Dat weet niemand precies. Maar om die tak van de geneeskunde daarom af te wijzen, is onterecht en kortzichtig. De werking afdoen als placebo-effect kan niet; resultaten van wetenschappelijk onderzoek laten daarover geen misverstand bestaan.

De vraag is niet óf homeopathie werkt, maar hóé ze werkt. Vele tientallen internationale onderzoeken die voldoen aan de eisen van wetenschappelijkheid laten de werking zien van homeopathische middelen, maar niemand begrijpt nog hoe ‘de werking werkt.’

Voorlichting

De vereniging van homeopathische artsen, de VHAN, liet zich afgelopen maand in Utrecht voorlichten door dr. Stephan Baumgartner van de Universiteit van Bern. Zijn verhaal bevestigde de overtuiging van homeopathische artsen dat hun werkwijze effect heeft. Baumgartner gaf uitvoerige toelichtingen op laboratorium-experimenten die zijn gedaan met homeopathische middelen. Zo was er een proef met arsenicum en eendenkroos. Het kroos werd eerst ziek gemaakt door arsenicum. De plantjes werden vervolgens verdeeld over schaaltjes, met in ieder schaaltje of alleen water of water met een verdunning van arsenicum. Het effect was dui- delijk: het homeopathische arsenicum maakte het eendenkroos beter; het begon te groeien. En het bijzondere is: de plantjes in water met de grootste verdunning arsenicum reageerden het sterkst. Die ‘verdunning’ (hierbij wordt de oorspronkelijke stof in stappen verdund en geschud) is zo extreem doorgevoerd dat het uiteindelijke mengsel neerkomt op een druppel water in de Atlantische Oceaan. Van de oorspronkelijke stof (arsenicum) is in de verdunning geen molecuul meer te vinden.

Uitstraling
Baumgartner ziet niettemin dat het werkt, al begrijpt hij niet waarom dat zo is. Ook snapt hij niet waarom de ene verdunning meer effect heeft en de andere minder. We staan hier, zegt hij, aan de grenzen van de (natuur)wetenschap. Dat blijkt nog eens te meer uit de waarneming dat homeopathische middelen werking uitstralen. Die werking werd tot op een afstand van zeven centimeter aangetoond. Bijzonder is ook de waarneming dat water met daarin een homeopathische verdunning een verhoogde moleculaire dynamiek laat zien. Er is geen theorie die de werking van homeopathie inzichtelijk maakt. En dus is er de ‘verdenking’ dat de werking dan wel een placebo-effect zal zijn. Dat placebo-effect gaat over de werking van een middel dat geen werkzame stof bevat, maar waarvan de gebruiker denkt dat het een medicijn is. Maar verschillende onderzoeken tonen aan dat de werking van homeopathie zo niet kan worden verklaard, het experiment met het eendenkroos is daarvan een voorbeeld; het plantje denkt immers niet.

Grens
De natuurkundige Baumgartner zegt hier voor een grens te staan: de gebruikelijke natuurkundige begrippen en theorieën zijn niet van toepassing. Het verschijnsel dat verschijnselen of werkingen (nog) niet met een theorie kunnen worden verklaard, is niet echt bijzonder. Het is bijvoorbeeld ook lange tijd niet duidelijk of licht uit deeltjes bestaat of uit golven; de theorievorming gaf daarover nog geen uitsluitsel. De quantumechanica biedt mogelijkheden om zowel het golf- als deeltjeskarakter van het licht te beschrijven. Baumgartner gebruikte in zijn toespraak tot de artsen enkele begrippen van de ontdekker van de homeopathie Hahmann (zie kader) die betrekking hebben op het ‘over de grens gaan’ van het natuurwetenschappelijke: de werking van homeopathische middelen is, zegt hij, Geistartig. De wetten van de materie geven geen verklaring; er is kennelijk meer dan het materiële. Daar hoeft niemand van te schrikken alsof het om esoterie gaat; de zwaartekracht bijvoorbeeld heeft ook geen materiële context. In ieder geval is homeopathie belangrijk genoeg om verder te onderzoeken, vindt Baumgartner. Dat geldt ook voor de waarneming dat hoe complexer een organisme is, hoe effectiever de homeopathie werkt.

Kanker
Baumgartner is terughoudend over homeopathie en kanker. Proeven met muizen hebben aangetoond dat homeopathie de kanker als zodanig niet aanpakt, maar wel het immuumsysteem van de muis. En dat is belangrijk in de strijd tegen kanker. In landen als Duitsland en Zwitserland is homeopathie veel meer geaccepteerd dan in ons land en worden ook toepassingen bij bijvoorbeeld (huis)dieren vaker toegepast. Vele tientallen boeren konden het gebruik van antibiotica op hun koeien tot bijna nul reduceren, mede door het gebruik van homeopathische middelen. In Zwitersland worden homeopathische behandelingen ook toegepast bij stoornissen als ADHD.

Nutteloze middeltjes 
Met een aantal maatregelen heeft de Nederlandse overheid het gebruik van homeopathische middelen tegengewerkt. Zo mag op de verpakking van een middel niet meer staan waarvoor het kan worden gebruikt. Ook mogen de homeopathische middelen geen geneesmiddelen worden genoemd, en is de btw op deze producten verhoogd. Achtergrond van de maatregelen lijkt de opvatting te zijn dat de middelen niet werken. De overheid miskent daarmee de groeiende stroom internationale publicaties die de werking aantonen, en ook het feit dat veel Nederlanders hechten aan homeopathie. Vele honderdduizenden gebruiken de middelen en/of gaan naar een homeopathisch arts. In Duitsland gebruikt niet minder dan de helft van de bevolking homeopathische middelen. Net als in ons land is de gebruikerstevredenheid erover hoog, gelijk aan die in de reguliere geneeskunde en soms zelfs hoger. Ook blijkt steeds dat de complementaire geneeskunde (waarvan homeopathie de belangrijkste tak is) goedkoper is dan de reguliere. Recentelijk hebben gezondheidseconomen en reguliere wetenschappers gepleit voor meer onderzoek naar complementaire of alternatieve geneeskunde en voor gemeenschappelijke aanpak van behandelingen, waaronder de homeopathische.

Maar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet niets hebben van alternatieve of complementaire geneeskunde. Ze liet zich laatdunkend uit over die ‘nutteloze middeltjes’ van de homeopathie. En ze ergert zich eraan dat in vrijwel iedere apotheek dergelijke producten te koop zijn. De Vereniging tegen de Kwakzalverij wijst alle niet-reguliere geneeskunde radicaal af – inclusief acupunctuur, homeopathie en antroposofische geneeskunde – al die methoden worden vaak door artsen beoefend.

Kinine, malaria en homeopathie 
De Duitse arts Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843) experimenteerde met kinine, het middel tegen onder andere malaria. Hij ontdekte dat innemen van kinine verschijnselen van malaria tot gevolg had. Zo kwam hij op het idee dat het gelijkende het gelijke kan genezen. Na veel experimenteren publiceerde hij in 1796 zijn theorie. Hahnemann ontwikkelde ook de theorie van de verdunning: hoe het mindere (in de verdunning) sterkere effecten heeft. Hahnemann kreeg een druk beklante praktijk, eerst in Meissen (Duitsland), later in Parijs. Vanaf het begin lag zijn praktijk onder vuur van collega-artsen en apothekers. Na zijn dood werd het onderzoek naar homeopathie aanvankelijk vooral voortgezet in de Verenigde Staten. In Nederland werd homeopathie onder gereformeerden populair toen de gereformeerde voorlieden Alexander de Savornin Lohman en Abraham Kuyper zich openlijk tot de homeopathie aangetrokken zeiden te voelden. Kuyper spande zich in om een leerstoel homeopathie op de door hem gestichte Vrije Universiteit te introduceren. Zijn plan sneuvelde in 1896. Het bericht van het niet doorgaan van de leerstoel werd enthousiast ontvangen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bron: www.hetgoedeleven.com

Open huis in de week van de homeopathie

Open huis op vrijdag 11 april in mijn praktijk in het kader van de week van de homeopathie.
Van 14.00 – 17.00 uur stel ik mijn praktijk open voor iedereen die meer wil weten over homeopathie, vragen heeft over homeopathie en over bepaalde klachten of eens een kijkje wil nemen in mijn praktijk. Koffie en thee staat klaar, iedereen is van harte welkom!

De week van de homeopathie is van 10 t/m 16 april 2014 en het thema van dit jaar is Men’s Health.
Deze week wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de geboortedag van de grondlegger van de klassieke homeopathie, Samuel Hahnemann.
De lijst met klachten waarvoor mannen naar een homeopaat gaan is lang. Vaak zien homeopaten mannen in hun praktijk met schimmelinfecties, eczeem en terugkerende voorhoofdsholteontsteking. Daarnaast komen klachten in het bekkengebied voor: prostaatklachten, terugkerende blaasontsteking, erectieproblemen, impotentie en onvruchtbaarheid. Ten slotte zoeken mannen ondersteuning bij klachten als slapeloosheid, stress, burn-out, concentratiestoornissen en midlifecrisis.

Gedurende de Week van de Homeopathie wordt wereldwijd aandacht besteed aan de grote rol die homeopathie bij crises en trauma’s kan spelen. In Nederland organiseren diverse praktijken activiteiten zoals lezingen en open dagen, waar informatie gegeven wordt rondom dit thema.

Natuurlijk, gezond én homeopathie avond

Vind je het leuk om in een klein gezelschap te praten, te filosoferen, te discussiëren over ziekte en gezondheid?Geïnformeerd te worden en geïnspireerd te raken over wat homeopathie voor jou en/of je kind kan betekenen?Om te praten en ervaringen uit te wisselen over onderwerpen als bijvoorbeeld: wat is gezonde voeding, EHBO klachten zelf behandelen met homeopathie, hoe bouwt mijn kind een goede afweer op, wel of niet vaccineren?

Dan kun je terecht op de eerstvolgende ‘natuurlijk, gezond én homeopathie avond’ van 24 maart 2014

Je kunt je ook opgeven als groepje, van minimaal 5 vrienden/ vriendinnen, collega’s of buren enz. Dan plan ik samen met jullie een geschikte avond.

Praktische informatie

– De avonden vinden plaats in mijn praktijk voor klassieke homeopathie, Rypsterdyk 16 te Menaam

– Tijd: 19.30 – 21.30 uur

– Voor koffie/ thee wordt gezorgd

-Informatie over homeopathie wordt digitaal aangeleverd

– Kosten: 10 euro

 Informatie en aanmelding

Aly Prins, klassiek homeopaat, Tel: 06-28980318, Mail: [email protected]

Cursusavond op 3 februari: Homeopathie en EHBO

Maandag 3 februari 2014 van 19.30 – 21.30 uur uur in de praktijk van Aly Prins klassieke homeopathie

Een val op het stuitje, de enkel verzwikt, iets verkeerds gegeten en je ‘loopt helemaal leeg’ of je kind is gestoken door een wesp met als resultaat pijn en een enorme zwelling. In deze en nog vele andere gevallen zou je zo graag iets willen doen om het sneller over te laten zijn, maar je weet niet wat. Klassieke homeopathie kan helpen met het versnellen van de genezing, het voorkomen van bepaalde klachten en het verzachten van de pijn en de jeuk. Met deze acute klachten kun je goed bij een homeopaat terecht, vaak is 1 consult al voldoende om de klachten te doen verdwijnen. Het is ook mogelijk om zelf, met een homeopathisch EHBO doosje en een bijbehorend EHBO boekje, acute klachten te verhelpen. Een korte homeopathische EHBO avond als deze kan daarbij heel zinvol zijn. Er wordt uitleg gegeven welke homeopathische middelen ingezet kunnen worden bij verschillende klachten, wat de werking is van een aantal bekende middelen en hoe er gedoseerd moet worden.

De volgende onderwerpen komen op 3 februari in ieder geval aan de orde:- Kneuzingen, verrekkingen, botbreuken en andere verwondingen. – Diarree, buikpijn en overgeven (buikgriep, voedselvergiftiging). – Kinderklachten als doorkomende tanden, zere oortjes, wespen/muggensteken, heimwee, reisziekte.

Er kan ook behoefte zijn aan andere EHBO situaties, ik hoor dat graag, daar kan dan ook aandacht aan besteed worden.

Mocht er behoefte zijn aan meer verdieping of aan het bespreken van meer klachten en homeopathische middelen dan kunnen er vervolgavonden afgesproken worden.

Voor belangstellenden kan het EHBO doosje met ongeveer 30 middelen besteld worden. Het homeopathische EHBO doosje is een uitkomst voor elk gezin. Zeker voor een gezin met kinderen, waar valpartijen, brandwonden, koorts of andere acute klachten en ongelukjes regelmatig voorkomen. Het is een handzaam doosje waar ongeveer 30 homeopathische middelen in zitten die in acute situaties direct gebruikt kunnen worden. Bij het EHBO doosje hoort een boekje ‘Homeopathische huis-reis apotheek’ waarin beschreven staat welke middelen voor welke situaties het beste ingezet kunnen worden.

De kosten van 1 avond bedragen € 10, -. Voor koffie/ thee en wat lekkers wordt gezorgd. Alle informatie die behandeld is wordt digitaal aangeleverd.

De EHBO avonden vinden plaats in mijn praktijk voor klassieke homeopathie aan de Rypsterdyk 16 te Menaam.

Voor opgave, vragen en meer informatie kunt u met mij contact opnemen via de mail [email protected] of telefonisch 06-28980318

 

 

Homeopathie en menstruatieklachten

In mijn praktijk krijg ik regelmatig te maken met vrouwen die veel last hebben van de maandelijkse menstruatie. Deze klachten variëren van een onregelmatige menstruatiecyclus tot een pijnlijke of overvloedige menstruatie. Daarnaast hebben veel vrouwen last van zogenaamde premenstruele klachten (PMS), zoals emotionele labiliteit, depressieve gevoelens, pijnlijke, gezwollen borsten, opgezette en pijnlijke buik of vermoeidheid. Homeopathie kan in veel gevallen een belangrijke bijdrage leveren aan verlichting van deze klachten. Als homeopaat zal ik goed doorvragen naar wat deze klachten zijn (lichamelijk of emotioneel), wanneer ze optreden (bijvoorbeeld voor of juist tijdens de menstruatie), wat u als meest vervelend ervaart, hoe lang deze klachten er al zijn, enzovoort. Op grond van dit beeld krijgt u een homeopathisch middel waardoor u lichamelijk, emotioneel en hormonaal weer in evenwicht kunt komen. Wilt u meer weten over wat homeopathie voor uw menstruatieklachten kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie.