Gember, lekker én gezond!

Gember is afkomstig van de ondergrondse wortelstok van een plant die wel anderhalve meter hoog kan worden. De karakteristieke kruidige en warme smaak van gember wordt veroorzaakt door de chemische verbindingen van shogaol en gingerol, de hoofdbestanddelen van verse gember. Gember wordt in de winkel verkocht in poedervorm, maar veel lekkerder is het om gember als verse wortelstok te kopen! Gember is heerlijk in allerlei gerechten (denk aan curry gerechten, pompoen- of wortelsoep) en is ook nog eens supergezond! Verse gember kun je in stukjes in heet water doen, zo maak je heel eenvoudig gemberthee. Je kunt de gember ook geraspt aan je thee toevoegen of in een thee ei doen en dan een poosje laten trekken. Op deze manier, als thee,  kun je gember het beste als gezondheidsmiddel gebruiken.

Gember heeft een ontstekingsremmende werking en stimuleert het immuunsysteem. Gemberthee kun je ook prima inzetten bij een opkomende griep of verkoudheid. Gember bevat o.a. vitamine B en C, kalium, calcium, magnesium, koper, selenium en fosfor. Gember kan ook een positieve werking hebben bij gewrichtsontstekingen (het is immers ontstekingsremmend) en spierklachten. Ook bij maag- en darmklachten, zwangersschapsmisselijkheid en reisziekte met misselijkheid en overgeven kun je baat hebben bij gember.