Interessant broccoli (of ander groente/fruit) weetje!

Voordat je broccoli roerbakt of even kort kookt is het goed om de broccoli stronkjes na het snijden een kwartiertje te laten rusten. En weet je waarom? Bij het snijden komen namelijk de salvestrolen vrij.

Wat zijn salvestrolen?

Salvestrolen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, die de plant zelf aanmaakt. Plantaardige afweerstoffen dus die de plant beschermen tegen o.a. schimmels, virussen, bacteriën en insecten. Reeds in de oertijd kwamen ze voor in onze eetbare planten.  Ze leveren een grote bijdrage aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels, uit onderzoek is gebleken dat deze stofjes bij de mens een cel herstellend vermogen hebben. Ook zouden salvestrolen een kanker remmende werking kunnen hebben.

Salvestrolen kwamen oorspronkelijk in vele soorten groente, fruit en kruiden voor. Echter, door het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt de plant minder gestimuleerd zèlf salvestrolen aan te maken. Ook andere moderne landbouwmethoden zoals plantenselectie en veredeling hebben er toe geleid dat tegenwoordig veel minder salvestrolen in ons eten te vinden zijn. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen hoeft de plant deze salvestrolen niet meer aan te maken en zijn ze in onze huidige voeding vrijwel verdwenen.

Salvestrolen zijn ook wel te herkennen aan hun bittere smaak. Maar over het algemeen houden mensen niet van bitter. Daarom is de laatste decennia de bittere smaak uit vele groenten weg veredeld, zoals bijvoorbeeld uit spruitjes en witlof en dat is jammer! Ook worden tijdens het productieproces vruchtensappen dusdanig bewerkt dat de bittere smaak door een zoete wordt overheerst. Ten koste van de salvestrolen dus.

Reden te meer om dagelijks vooral onbespoten, biologisch groenten en fruit te eten!

Lees meer>