Vlierbes tegen de griep!

De vlierbes tegen de griep!
Iedere winter worden veel mensen weer geveld door de griep, soms zoveel dat er van een griepepidemie wordt gesproken. Wat is griep eigenlijk en wat kun je doen met de vlierbes?

Griep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griep- of influenzavirus. Er zijn verschillende types. Jaarlijks krijgt 5 – 15% van de wereldbevolking griep. Bij een epidemie kan dit oplopen tot 50%. De symptomen van een griep zijn hoge koorts, flink ziek voelen, koude rillingen en hoestbuien. Kenmerkend voor de griep is het plotselinge begin, met koorts en spier- en keelpijn, eventueel hoofdpijn. Een slechte eetlust of vermoeidheid kan zich voordoen. Binnen twee tot zeven dagen zijn de ergste verschijnselen verdwenen. De hoest kan nog twee weken aanblijven. De meeste mensen kunnen zonder medicatie herstellen van een griep. Bij sommige risicogroepen en ernstig verzwakte mensen of bij een zeer agressief virus is er kans op complicaties zoals longontsteking of overlijden.

Griep wordt meestal niet behandeld. Rust nemen, voldoende water drinken en de griep goed uitzieken zijn bekende adviezen. Diegene die voor de griepprik kiest heeft niet de garantie geen griep te krijgen! De griep laat zich ieder jaar in een andere variant zien en de kans bestaat dat de variant die rondwaart niet op is genomen in het griepvaccin.

Wat kun je zelf doen?
Naast uitzieken kun je zelf vlierbessensiroop maken. De werkzame bestanddelen van de vlierbes, de Sambucus nigra, wordt al jaren grondig onderzocht. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in deze donkere paarse bessen. Deze voedingsstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine, en vitamines A, B en C. Een van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteit verhogende eigenschappen.

De vlierbes is dan ook een geschikt product om veel voorkomende aandoeningen zoals verkoudheid, griep, een verstopte neus, luchtwegaandoeningen en gist infecties mee te behandelen.

Recept vlierbessensiroop
Vlierbessen kun je plukken in de maanden augustus t/m oktober. Maar pas op: je moet geen rauwe (en onrijpe) bessen eten, ze bevatten natuurlijke gifstoffen! In het lichaam worden deze gifstoffen omgezet in cyanide en dit is erg schadelijk voor de gezondheid. Maar na het koken van de bessen verdwijnt de cyanide.

Ingrediënten
100 gram vlierbessen
750 ml water
2 el verse gember, geraspt of in hele kleine stukjes gesneden
1 tl kaneelpoeder
100 gram honing

Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten behalve de honing in een steelpan en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat drie kwartier tot een uur zachtjes pruttelen totdat het vocht gereduceerd is tot de helft.
Laat iets afkoelen en zeef de vlierbessen en gember uit het sap.
Laat verder afkoelen tot lauwwarm. Roer dan de honing er goed door.
Schenk de siroop over in een fles en zet het in de koelkast. En dan is de vlierbessensiroop klaar!

Kinderen met beginnende griep of griepklachten kun je dagelijks een halve tot een hele theelepel geven, volwassenen een halve tot een hele eetlepel. Zet de griep toch door neem dan drie keer per dag deze dosis totdat de klachten op z’n retour zijn.

Vind je dit alles te bewerkelijk? Dan kun je ook vlierbessenextract/ siroop in de meeste natuurwinkels kopen (Sambucol).

Beterschap!